לנצל הכי נכון את משאבי הטבע בתכנון האדריכלי
כשביקרתם בפעם האחרונה בשעות היום בקניון המקומי והבטתם מעלה, האם שמתם לב לקרני השמש הנעימות המלטפות בעדינות את תקרת המקום?
לא, אין זו רק החלטה עיצובית.
כיום, כאשר תחום הבנייה הירוקה הופך לפופולרי יותר בעולם מרכזים מסחריים מגלים שוב כי ניצול חכם של אור השמש לתאורה בשעות היום חוסך אלפי שקלים בחשבון החשמל.
בקליפורניה שטופת השמש בעלי בתים חדשים מחוייבים להתחיל להתקין מערכות הקולטות את קרני השמש וממירות אותן לאנרגיה חשמלית המשמשת לא רק לחימום המים בדוד (כמו בארץ) אלא לכל תצרוכת החשמל של הבית.
תכנון אדריכלי נכון מאפשר לנו לנצל את משאבי הטבע לאיכות חיינו, כיצד נעשה זאת?
נפלאות השמש
בבסיס התכנון האדריכלי הירוק, המשלב את אנרגיית השמש כחלק מהותי מניסיון לחסוך באנרגיה (ועל הדרך להפחית את חשבון החשמל…) עומדת ההנחה כי בבית בו ישנם חלונות גדולים קרני השמש חודרות פנימה ומאירות את הבית.
תכנון קירות שלמים מבוססים על זכוכית (כמו הקיר הפונה לגינה למשל) בשילוב תריסים חכמים הנפתחים חלק משעות היום הופכים את התאורה הטבעית לחסכונית במיוחד.
בשעות בהם השמש קופחת ועשויה להרוס רהיטים חשובים או לגרום להתחממות יתר, ניתן לתכנת את הווילונות הונציאניים לשנות מעט את הזווית בה הם פתוחים וליצור הצללה חלקית.
אוורור הבית
גם את בקרת האקלים שלנו אנו יכולים לבצע בקלילות באמצעות חלונות גדולים המסייעים לבריזה נעימה לעבור בבית בשעות היום והערב (בימים החמימים אנו יכולים לגלות כי איננו חייבים להשתמש במזגן – אותו נוכל להפעיל גם בימים שרביים במיוחד).
כיצד מתכננים חלונות שיפיקו את המירב? נשמור על מספר כיווני אוויר כך שניתן לפתוח שני חלונות בקירות מקבילים זה לזה.
כאשר אנו פותחים חלון אחד זרימת האוויר תהיה דלילה, אך כששני חלונות פתוחים אוויר טרי וצלול נכנס וממלא את הבית.
כאשר אנו מתכננים את כיווני האוויר בהתאם לכיוונים בהם הרוח נושבת בדרך כלל, נזכה לאוורור איכותי ללא צורך בשימוש באנרגיה חשמלית.
מחזור המים שלנו
אספקט נוסף שאנו יכולים לרתום לטובתנו הוא ניצול המים העודפים. לאחר המקלחת, מי האמבט יכולים להיות בסיס להשקיית הגינה בישראל הסובלת ממחסור חמור במים לאורך השנים, וגם המים בהם אנו שוטפים את הכלים.
בחלקים שונים בארה"ב כמו מדינת אוהיו, למשל, חלק מהמים מנותבים ליציאה אוטומטית לגינה (לא המים שנועדו להגיע לביוב), וחברות המים מאפשרות התקנת שני שעוני מים – הראשון בודק כמה מים עברו בברזים לחיוב עבור המים, השני מודד כמה מים עושים את דרכם לביוב (לחיוב נוסף).
כך, כאשר בתים פרטיים ממחזרים את המים, באמצעות שימוש במים המכונים "אפורים" הם משלמים פחות לרשות העירונית.
לסיכום, תכנון אדריכלי נכון המשלב עקרונות של בנייה ירוקה יכול לסייע לחסוך באנרגיה לטובת שמירה על עקרונות קיימות וכן לצמצם את צריכת החשמל.
נציין בקצרה כי לצד שימוש במים אפורים, בבריזה בשעות אחר הצהריים והערב ובאור השמש קיימים גם עקרונות נוספים של בנייה ירוקה כמו שימוש בחומרים
מתכלים וחומרי בנייה המעניקים לבית יתרונות נוספים בשמירה על בידוד טרמי וכן אפשרות הרחבה של הבית בעתיד מבלי לפגוע בסביבה.