לחיות בגבוה: פנטהאוזים והקשר שלהם ליהודים, לניו יורק ולמעליות
במאמרים קודמים דנו ביתרונות ובחסרנות שבמגורים שבפנטהאוז, אבל אנחנו חושבים שעד עכשיו, כבר אפשר בקלות להגיד שפנטהאוז זה עניין של אופי. אדריכלות וילות היא שונה לחלוטין מאדריכלות של פנטהאוזים בכל הנישה של אדריכלי בתי יוקרה ולמעשה נועדו על מנת לשכן את כל המי ומי בלב העיר, אבל רחוק מהעיניים שלנו. כדי שתוכלו להבין קצת יותר על מהות הפנטהאוז ולגלות כמה עובדות כיפיות על ההיסטוריה של אדריכלות יוקרה – המשיכו לקרוא.
לפני שהדלת הפכה למעלית: ההיסטוריה של הפנטהאוזים ושל המעליות?
המבנה המרווח, האוורירי, המואר והמנותק מהאספסוף ומהרעש של העיר, שכן פנטהאוזים הם תוצר של בנייה עירונית ואורבנית. הפנטהאוז נחשב למבנה שהוא חלק מאדריכלות יוקרה בשבל האיכויות האלה שניחן בהן וככזה מאפשר עוד ועוד פריווילגיות, לאדם שיוכל להרשות לעצמו להתגורר בו. אבל מהם נדבכי ההיסטוריה שלו? בואו נעבור על כמה מהם בזריזות:
- האדריכלות של הפנטהאוזים החליפו את האדריכלות וילות כמבני יוקרה והפכו לסמל סטטוס משל עצמם בכך ששיכנו את מיטב הבוהמה הניו-יורקית, שלפני עידן הפנטהאוזים העדיף את הקומה הראשונה בשל ובזכות הקרבה שלו לרחוב.
- לא הרבה יודעים, אבל הפנטהאוז כיתת את צעדיו הראשונים בעשור השני של המאה ה-20, בני יורק שאחרי מלחמת העולם הראשונה בהם היה "שחרור של הגבהים" והתחילה הבנייה של גורדי השחקים הראשונים.
- עד 1922, החללים שמתחת לבניין היו מלאים בפיח, בפסולת וחומרי בנייה ולמעשה נחשבו לא ראויים למגורים ולרוב עשו בהם שימוש בתור מכבסה ומעליות לא היו הטכנולוגיה הכי אמינה שאפשר לחשוב עליה, אבל שינוי חד חל בשיפור המעליות והמערכות שעליהן הן נמדדו וארכיטקים ניצלו את ההזדמנות לשפר את הקומה העליונה של הבניינים.
- עם המעבר של יותר ויותר אדריכלים לבנייה של פנטהאוזים, יותר אנשים התחילו להבין את החשיבות שבמגורים בפנטהאוז, שהיא כאמור מתבססת על האפשרות "להיות עם ולהרגיש בלי" בכל הקשור למגורים. זה לא צירוף מקרים שבאותו עשור שלאחר המלחמה, של מודרניזציה תעשייתית, מנהטן למתיחת פנים. כך איזורים זנוחים ונטושים כבר אויישו בבניינים רבי קומות. הרצון להתעלות על הלכלוך והרעש של הרחוב ויצר היררכיה חדשה.
- בשנים שבין 1922 ל-1923, אימרי רוט, היה אדירל אמריקאי-הונגרי-יהודי שהיה מפורסם ביותר כאדריכל בתי יוקרה והיה אחראי על כמה מגורדי השחקים במנהטן של אותן שנים. אותו ירמי, גרם לסטיבן רוזנברג (יהודי נוסף) היה הראשון אי פעם לטבוע את המונח "פנטהאוז" בעולם האדריכלות יוקרה.
- ב-1925 בנה רוט את בניין הריץ עם שפע של מרפסות הבולטות מהחזית של הבניין ונוגעות בעננים וזאת הייתה הנקודה בדויוק בזמן בו ניו יורק הפנתה את המבט מעלה אל השמיים ופתחה.
לירן בן איבגי – תכנון אדריכלי מקצועי של וילות, פנטהאוזים ומבני יוקרה
לסיכום, בין אם אתם חולמים שאתם גרים בדירה שנכנסים אליה מהמעלית, או שסתם זורם לכם לגור בקומה ה-25 של פרוייקט נדל"ני נחשק, אנחנו חושבים שאם אתם קוראים את המאמר הזה, מבינים בדיוק כמונו שפנטהאוז הוא הדובדבן של הקצפת, ושפיץ של השפיץ, כשמדובר באדריכלות יוקרה. לירן בן איבגי, מובילה את לב אדריכלות לשגשוג והצלחה כבר מעל 20 שנה, תשמח לעמוד לשירותכם - התקשרו עוד היום להצעת מחיר!