לב אדריכלות - תכנון אדריכלי, עיצוב פנים ופיקוח
טלפון: 052-2437100

התפתחות האדריכלות האירופאית תוך השפעת האדריכלות הרומית

ההיסטוריה הרחבה שעבר על אירופה לאורך אלפי שנים באה לידי ביטוחי בתחומים רבים בתעשייה ובתוכם גם את תחום האדריכלות. בתחום זה השפעות קדומות מקבלות ביטוי עד היום. 
אדריכלות אירופאית, שבתוכה ניתן לשוט בין סגנונות של אדריכלות כפרית ועד אדריכלות יוקרה, שאבה חלק ניכר מהאלמנטים שלה מהאדריכלות שאפיינה את האימפריה הרומית. אדריכלות שמהווה בסיס לאלמנטים רבים באדריכלות אירופאית ומערבית.
 

התפתחותה של האדריכלות הרומית 

האדריכלות הרומית שאבה אלמנטים רבים מהאדריכלות של יוון העתיקה. לצד אלמנטים אלו ניתן לראות באדריכלות הרומית ככזו ששמה זרקור חזק ובולט בכל הנוגע לעיצוב ושימוש בטכנולוגיה מתקדמת יותר לעומת זו של קודמתה. 
 

הטכנולוגיה שהרומאים פיתחו

בוהקות הסגנון האדריכלי של הרומאים קיבל ביטוי משמעותי במבני הציבור שלהם. בין אם מדובר על בתי מקדש ומבני שלטון. עם השנים הפכו אותם בתי מקדש לכנסיות. כאלו המפוזרות כיום באיטליה ובשאר היבשת. מושבי סנאט רבים בנויים באופן אותו פיתחה האדריכלות הרומית וזאת לצד מבני שלטון ובתי משפט. 
האדריכלות הרומית הביאה לאירופה ולשאר העולם את הקשתות והכיפות שהפכו לאלמנט חזותי מובהק. לצד אלו שמרו הרומאים על סימטריה וקווים ישרים של המבנים כאלמנט שאפיין גם את האדריכלות של יוון העתיקה. 
האדריכלות הרומית הביאה איתה אלמנטים שהקפידו ביתר שאת על סימטריה וזאת לצד בנייה מקצבית בתכנון והשמה של מבנים במסגרת של תכנוני ערים. שילוב הקשתות והכיפות של הרומאים יצרו שפה חדשה שמקבלת ביטוי גם כיום. 

 

מקורה של הווילה

מבני ווילה המוכרים לנו כיום כבתים פרטיים בישראל ובאירופה מקורם באדריכלות הרומית. הווילה בתקופה הרומאית הייתה בעצם המבנה העיקרי של הלטיפונדיה – נכס קרקעי המשתרע על שטח רחב. הלטיפונדיה הרומית הייתה נחלה חקלאית ובה קרקעות לעיבוד ולצידן בתי מלאכה, בתי בד, טחנות קמח ויקבים. 
לטיפונדיות שמקורן בסגנון רומאי ניתן כמובן למצוא ברחבי איטליה כמו גם במדינות נוספות באירופה. גם בישראל ניתן לראות משפחות המנהלות משקים ויקבים עושים שימוש במאפייני הלטיפונדיות כשבתוך המתחם הרחב ישנן גם ווילות. 
בתקופה הרומאית היו הווילות באותן לטיפונדיות בנויות בסגנון כפרי. סגנון שבחלקו הרב השתמר עד היום במסגרת של אדריכלות כפרית הנפוצה ברחבי אירופה וכמובן הגיע גם לישראל ובמיוחד לאזורים הכפריים. 
הווילות באותה עת שימשו את בני המעמד הגבוה. ווילות אלו נבנות לא רק באזורים כפריים מרוחקים אלה נראו גם במרחבים העירוניים של האימפריה הרומית.
 

האטריום בווילות הרומאיות

אחד מהמאפיינים האדריכליים שהשתמרו עד היום באדריכלות האירופאיות הם החללים בתוך הווילות שנקראו אטריום. האטריום הינו חלל גדול ומרכזי בווילה לו פתח בתקרה או תקרה שקופה דרכה ניתן להבחין ברקיע. 
בווילות הרומאיות האטריום שימש כחלל שסביבו מעבר מקורה שאפשר גישה לחדרים שונים בווילה. האטריום זכה לכניסה של אור דרך אותה תקרה פתוחה והנקודה ממנה נוקזו מי הגשמים לתוך בריכה מרכזית. 
בווילות רחבות ידיים כיום ניתן לזהות את אותו אטריום, כשאותו גג אינו פתוח לגמרי לכיוון הרקיע אלא מקורה בתקרה שקופה שמזמינה כניסה של אור טבעי.